A teraz coś dla
wszystkich którzy lubią budyń :-) Proste i szybkie ciasto, które
zawsze się udaje :-)
Składniki na ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- aromat śmietankowy lub inny
Składniki na masę
budyniową:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru lub inne
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
Przepis:
Najpierw przygotowałam
masę budyniową ponieważ musimy ją ostudzić. W połowie szklanki
mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko należy zagotować z
cukrem. Do gotującego mleka wlewamy budynie ciągle mieszając.
Zdejmujemy z ognia gdy masa zgęstnieje.
Masło ucieramy z cukrem.
Dodajemy 2 jajka, śmietanę i aromat śmietankowy (około 1
łyżeczki). Wszystko miksujemy i stopniowo wsypujemy mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania możemy
mieć problem z mieszaniem ponieważ ciasto zrobi się dość gęste.
Ciasto dzielimy na dwie
części. Pierwszą częścią wykładamy dno foremki (u mnie
tortownica o średnicy 25 cm). Następnie wykładamy ostudzoną masę
budyniową a na nią drugą część ciasta.
Ciasto ciężko się
wykłada dlatego formowałam je pomagając sobie łyżką maczaną w
gorącej wodzie. Wtedy ciasto się nie klei.
Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około 50 minut.
Życzę smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz