wtorek, 15 października 2013

Ciasto budyniowe

A teraz coś dla wszystkich którzy lubią budyń :-) Proste i szybkie ciasto, które zawsze się udaje :-)

Składniki na ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła ( w temperaturze pokojowej)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • aromat śmietankowy lub inny

Składniki na masę budyniową:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru lub inne
  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru

Przepis:

Najpierw przygotowałam masę budyniową ponieważ musimy ją ostudzić. W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie. Pozostałe mleko należy zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy budynie ciągle mieszając. Zdejmujemy z ognia gdy masa zgęstnieje.

Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy 2 jajka, śmietanę i aromat śmietankowy (około 1 łyżeczki). Wszystko miksujemy i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec miksowania możemy mieć problem z mieszaniem ponieważ ciasto zrobi się dość gęste.
Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą częścią wykładamy dno foremki (u mnie tortownica o średnicy 25 cm). Następnie wykładamy ostudzoną masę budyniową a na nią drugą część ciasta.
Ciasto ciężko się wykłada dlatego formowałam je pomagając sobie łyżką maczaną w gorącej wodzie. Wtedy ciasto się nie klei.
Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni około 50 minut.


Życzę smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz