sobota, 5 października 2013

Tarta: aronia z renetą

Przepis na prostą i smaczną tartę.
Do jej przygotowania użyłam owoców: aronii wcześniej przemrożonej przez noc w zamrażalniku ( mrozimy jej owoce aby straciła swój cierpki smak ),  jabłek odmiany reneta oraz soku z wycisniętej cytryny lub limonki. Owoce połączyłam w jednym garnku z cukrem. Smażyłam je do czasu, aż jabłka stały się miękkie.



Przepis na kruche ciasto:
- 400 g mąki krupczatki
- 2 jajka
- 200 g margaryny
- 6 łyżek cukru pudru
- ekstrat z wanilii
Ciasto ręcznie wyrabiamy i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Naczynie do pieczenia smarujemy margaryną. Piekarnik nastawiamy na 175 stopni. Wyciągamy ciasto z zamrażalnika, rozwałkowujemy i wkładamy nim naczynie. Widelcem nakłuwamy ciasto i wkładamy je ponownie na 10 minut do lodówki. Po upływie 10 minut wsadzamy ciasto do piekarnika na 20 minut.
Wyciągamy ciasto i wykładamy na nie usmażone owoce. Tartę wkładamy ponownie na 10 minut do piekarnika.
Smacznego :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz