Dziś
na obiad będą gołąbki zapiekane w piekarniku. Może nie jest to
za lekki danie ale bardzo smaczne. I muszą być smaczne bo ocenione
bardzo dobrze przez prawdziwego krytyka – moją córcię ;-)
Składniki:
- główka kapusty
- 1 kg mielonego mięsa
- 100 g ryżu
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- vegeta natur
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżeczka cukru
- koperek
- 2 łyżki mąki
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- czubryca czerwona
- zioła prowansalskie
Przepis:
Ryż
gotowałam trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Posiekaną
cebulę podsmażyłam na maśle. Gdy ryż i cebula wystygły dodałam
je do mięsa. Oprócz tego jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszałam
tak aby tworzyło gładką masę.
Z
kapusty usunęłam głąb i zdjęłam liście z wierzchu które
wykorzystałam do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Całą kapustę
włożyłam do dużego garnka. Na wolnym ogniu parzyłam ją przez
około 10 minut. Po tym czasie zdjęłam kolejną warstwę liści.
Usunęłam zgrubienia na liściach, nałożyłam farsz i formowałam gołąbki. Trzeba pamiętać o tym, że aby
gołąbki się nie rozwinęły należy najpierw złożyć boki liści
do środka i potem formować. Ja jeszcze pomogłam sobie specjalnymi
szpilkami :-). Po kolejnych około 10 minutach zdjęłam kolejną
warstwę liści i nałożyłam farsz.
Tak
przygotowane gołąbki podsmażałam na niewielkiej ilości oleju,
gdy się zarumieniły przekładałam do naczynia żaroodpornego (może
być brytfanka) wyłożonego pozostałą częścią kapusty. Do
części pozostałej wody w której parzyła się kapusta dodałam
vegetę natur, trochę pieprzu i posiekany koper. Takim bulionem
zalałam gołąbki do połowy naczynia. Przykryłam warstwą liści i
włożyłam do piekarnika na 200 C i około 60 minut.
Po
upieczeniu gołąbków odlałam część bulionu z którego zrobiłam
sos. Dodałam przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie,
łyżeczkę cukru. Całość zagotowałam, zagęściłam mąką i
przyprawiłam do smaku czerwoną czubrycą i odrobiną ziół
prowansalski.
Gołąbki
pyszne z ziemniaczkami i chlebkiem.
Z
tej ilości składników wyszło mi około 20 gołąbków.
Życzę
smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz