czwartek, 19 września 2013

Gołąbki zapiekane w piekarniku



Dziś na obiad będą gołąbki zapiekane w piekarniku. Może nie jest to za lekki danie ale bardzo smaczne. I muszą być smaczne bo ocenione bardzo dobrze przez prawdziwego krytyka – moją córcię ;-)

Składniki:
  • główka kapusty
  • 1 kg mielonego mięsa
  • 100 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • vegeta natur
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka cukru
  • koperek
  • 2 łyżki mąki
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • czubryca czerwona
  • zioła prowansalskie
Przepis:

Ryż gotowałam trochę krócej niż w przepisie na opakowaniu. Posiekaną cebulę podsmażyłam na maśle. Gdy ryż i cebula wystygły dodałam je do mięsa. Oprócz tego jajko, sól i pieprz. Wszystko wymieszałam tak aby tworzyło gładką masę.
Z kapusty usunęłam głąb i zdjęłam liście z wierzchu które wykorzystałam do wyłożenia naczynia żaroodpornego. Całą kapustę włożyłam do dużego garnka. Na wolnym ogniu parzyłam ją przez około 10 minut. Po tym czasie zdjęłam kolejną warstwę liści. Usunęłam zgrubienia na liściach, nałożyłam farsz i formowałam gołąbki. Trzeba pamiętać o tym, że aby gołąbki się nie rozwinęły należy najpierw złożyć boki liści do środka i potem formować. Ja jeszcze pomogłam sobie specjalnymi szpilkami :-). Po kolejnych około 10 minutach zdjęłam kolejną warstwę liści i nałożyłam farsz.
Tak przygotowane gołąbki podsmażałam na niewielkiej ilości oleju, gdy się zarumieniły przekładałam do naczynia żaroodpornego (może być brytfanka) wyłożonego pozostałą częścią kapusty. Do części pozostałej wody w której parzyła się kapusta dodałam vegetę natur, trochę pieprzu i posiekany koper. Takim bulionem zalałam gołąbki do połowy naczynia. Przykryłam warstwą liści i włożyłam do piekarnika na 200 C i około 60 minut.
Po upieczeniu gołąbków odlałam część bulionu z którego zrobiłam sos. Dodałam przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczkę cukru. Całość zagotowałam, zagęściłam mąką i przyprawiłam do smaku czerwoną czubrycą i odrobiną ziół prowansalski.
Gołąbki pyszne z ziemniaczkami i chlebkiem.
Z tej ilości składników wyszło mi około 20 gołąbków.

Życzę smacznego !!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz