środa, 25 września 2013

Leczo z cukinią


Szybkie i bardzo smaczne danie z warzyw. Ja uwielbiam z ryżem . Danie jest proste i wszystko robimy w jednym garnku. W wersji bez kiełbasy idealne jako dodatek do dań mięsnych. Polecam gorąco. Świetne o tej porze roku :-)

Składniki :
  • cukinia (1 duża lub 3 małe)
  • papryka (3 szt. mogą być różne kolory)
  • 3 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 kiełbasy
  • pomidory w puszce
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • zioła prowansalskie
  • vegeta natur
Przepis :

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Pokrojoną cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Po chwili dodajemy kiełbasę. Gdy kiełbasa ładnie zbrązowieje do garnka dorzucamy marchew i paprykę. Wszystko razem dusimy i łączymy z pomidorami w puszce. Kiedy składniki ładnie się połączą dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, ziele angielskie, liść laurowy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ewentualnie vegetą natur. Ja jeszcze przyprawiam szczyptą ziół prowansalskich. Całość zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy niedługo, tylko żeby cukinia zrobiła się miękka.

Życzę smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz