środa, 18 września 2013

Pleśniak

Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast, ze względu na to, że lubię kwaskowe ciacha a w pleśniaku czarne porzeczki są the best :)
Pleśniak jest smaczny i prosty w wykonaniu.
Ze składników potrzebujemy:
- kostkę margaryny (ja używam Kasię)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- powidła z czarnych porzeczek 
Sposób przygotowania:
Margarynę kroimy na kostki, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i 4 żółka. Wszystko ręcznie wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasta, dzielimy je na 3 części. Ja ciastko dzielę zawsze najpierw na połowę. Jedną połowę wrzucam do zamrażarki, a drugą dzielę ponownie. Z tej drugiej 2/3 części łączę z kakao, a 1/3 zostawiam bez zmian i także wkładam je do zamrażalki na 1 godzinę.
 Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieram największą część ciasta. Na nie wykładam powidła. Na powidła ścieram na tarce ciemną część ciasta. Ubijam białka jajek z szczyptą soli. Po mału dodaję do nich cukier. Białka muszą być ubite na sztywną pianę. Gotowe wylewam na ciemną warstwę ciasta i na warstwę piany z białek ścieram najmniejszą część ciasta. 
Ciasto piekę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut. 
Często przykrywam wierzch blaszki folią aluminiową aby piana z białek za bardzo się nie przypiekła.

Smacznego
Emi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz