Pleśniak jest jednym z moich ulubionych ciast, ze względu na to, że
lubię kwaskowe ciacha a w pleśniaku czarne porzeczki są the best :)
Pleśniak jest smaczny i prosty w wykonaniu.
Ze składników potrzebujemy:
- kostkę margaryny (ja używam Kasię)
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- szklanka cukru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki kakao
- powidła z czarnych porzeczek
Sposób przygotowania:
Margarynę kroimy na kostki, wrzucamy do miski, dodajemy mąkę, proszek do
pieczenia i 4 żółka. Wszystko ręcznie wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasta,
dzielimy je na 3 części. Ja ciastko dzielę zawsze najpierw na połowę.
Jedną połowę wrzucam do zamrażarki, a drugą dzielę ponownie. Z tej
drugiej 2/3 części łączę z kakao, a 1/3 zostawiam bez zmian i także
wkładam je do zamrażalki na 1 godzinę.
Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Na dno blachy ścieram
największą część ciasta. Na nie wykładam powidła. Na powidła ścieram na
tarce ciemną część ciasta. Ubijam białka jajek z szczyptą soli. Po mału
dodaję do nich cukier. Białka muszą być ubite na sztywną pianę. Gotowe
wylewam na ciemną warstwę ciasta i na warstwę piany z białek ścieram
najmniejszą część ciasta.
Ciasto piekę w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut.
Często przykrywam wierzch blaszki folią aluminiową aby piana z białek za bardzo się nie przypiekła.
Smacznego
Emi
Smacznego
Emi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz